Morten Torgersrud

Utstilling: Morten Torgersrud (NO)

  • Periode: 13.04.2024 - 26.05.2024
  • Tid: 12:00 - 16:00
  • Dager: søndag torsdag fredag lørdag
  • Sted: Bodø

Utstillingen Virvel av kunstneren Morten Torgersrud er et samarbeid mellom Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF 2024, visningsrommet NŌUA og Grenselandmuseet i Kirkenes.

Utstillingen består av en serie fotografier fra Morten Torgersruds umiddelbare omgivelser i Kirkenes sammen med et utvalg fotografier av Ellisif Wessel fra perioden 1890-1920. Dokumentasjon av infrastruktur og industri flettes sammen med bilder fra kunstnerens familiealbum. Materialet sidestilles med kunstnernes egne fotografiske verk og sammenstillingen utløser en vekselvirkning mellom bildene som setter dem i spill. Overfloden av bilder skaper nye spontane og tilsynelatende tilfeldige forbindelser som overskrider tradisjonelle inndelinger og kategorisering.

Som selvlært fotograf dokumenterte den revolusjonære kommunistiske overklassekvinnen Ellisif Wessel det flerkulturelle livet på grensen mot Russland, midt i industrialiseringens fremtog. Når Morten Torgersrud innlemmer Wessels landskapsfotografi side om side med funnet materiale og egne bilder, er det som om de flytende overgangene mellom familiealbum, arkivmateriale og de to fotografenes søkere skaper et nytt og overordnet motiv. Wessels fotografier av fossefall, elver, trær, iskanter, kystlinjer og fjellformasjoner er tatt i en periode hvor industrialiseringen for alvor skjøt fart og definerte et grenseområde som har vært preget av kontinuerlig forhandling og forflytning.

Torgersruds fotografier skaper, sammen med det fotografiske materialet han benytter, et bevegelig rom for en assosiativ og improvisert meningsutveksling som spenner fra formale undersøkelser av vann, lys og infrastruktur til fotografiets materialitet og forhold til kunnskapsproduksjon.

Utstillingen er del av Lofoten International Art Festival 2024, og fungerer som en opptakt til festivalen som åpner i Svolvær 20. september 2024. Utstillingen Virvel vil vises i NŌUAs lokaler i Bodø og er del av visningsstedets program i forbindelse med Bodøs status som Europeisk kulturhovedstad.

Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF er den lengstlevende kunstbiennalen i Skandinavia, og presenterer verk av lokale og internasjonale kunstnere i en stedsbevisst kontekst. Årets festival, som er den 18. utgaven, er kuratert av Kjersti Solbakken. Siden 2009 har Nordnorsk kunstnersenter drevet festivalen. LIAF har et eget kunstnerisk råd.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Regionale prosjektmidler, Kunstsentrene i Norge, BKH og Bodø2024.

Utvalgte arrangementer

Gymnaster i naturen
lørdag 13. juli 2024

Under EUROGYM 2024 skal hele Bodø fylles med turnglade ungdommer. Det kommer mange lag lag fra hele 20 nasjoner, og alle ...

  • Arena:Bodøhallen (European Gym for Life Challenge)
  • Sted:Bodø
fredag 9. august 2024
  • Arena:Stormen Konserthus
  • Sted:Bodø
lørdag 17. august 2024

I 2024 får vi den første utgaven av Sápmi Triennale. Dette felles nordiske prosjektet tar tempen på hva som skjer innen ...

  • Arena:Bymuseet/Nordlandsmuseet
  • Sted:Bodø