Fra utstillingen Sjøfuglarkivet på heimvei. EA på reir i hage på Burøy i Steigen

Vagrant

  • Når: 03.04.2024
  • Tid: 16:00 - 17:00
  • Sted: Bodø
  • Arena: Beddingen kulturhus

VAGRANT
en utstilling og et dialogrom rundt sjøfuglenes utsatthet

Kunstnere: Alexander Rishaug, Toril Bonsaksen, Eva Bakkeslett, Vibeke Steinsholm, Maja Bugge, Elin Már Øyen Vister og KVAE & BARK
Fra utstillingen Sjøfuglarkivet på heimvei. EA på reir i hage på Burøy i Steigen


Når folk og fugler samler seg!

I VAGRANT møtes kunstnere fra Norge, England og Island for å lage utstillinger, performance og relasjonelle prosjekter om sjøfuglenes liv i fortid og framtid på to ulike steder i Nordland: Første sted er i Bodø i 2. – 6. april 2024 under Sjøfuglkonferansen SOUND OF SILENCE. Andre sted, er et år seinere, på Gangarøya i Verdensarv Vega, i juli 2025. Visningssted for prosjektet i April 2024 er i, og rundt, Beddingen Prosjektrom/Prosjekt67 i Bodø havn. Og på Fleinvær 4. april under dag to av Sjøfuglsymposiet.

Bakgrunnen for prosjektet er vårt felles behov for å si noe om sjøfuglenes sårbare situasjon under de store natur- og klimaendringer som i stor grad rammer kysten. Sjøfuglenes hekkemuligheter og arealer bygges ned, fugleøyer sprenges for industriell bruk, tangbeltet som er ærfuglungenes matfat høstes for tangindustrien og klimaendringene skaper klimaflyktende sjøfugler.

Tittelen VAGRANT henspiller på det stadiet av endring i bestander der fuglene går fra å være solide flokker til å bli små grupper og individuelle dyr, også kalt vagranter eller omstreifere. Dette er situasjonen for mange av dagens sjøfugler, de står i fare for å miste sine steder og sin flokk og dermed blir de ekstra sårbare.

I Bodø gjennomføres prosjektet i samarbeid med Sjøfuglkonferansen Sound of Silence (SOS), som er Verdensarv Vega sin store mobilisering for Sjøfuglene inn mot Bodø24. I dette symposiet deltar nasjonale og internasjonale forskere, forfattere, kunstnere og fuglerøktere fra flere steder i Nordland, i tillegg er forvaltning fra kommunalt og fylkeskommunalt nivå representert for å komme fram til mulige løsninger på sjøfuglenes prekære situasjon.

På Beddingen Prosjektrom/Prosjekt67 vises en utstilling med lydinstallasjon av Alexander Rishaug, skulpturelle arbeider av Toril Bonsaksen og poetiske ærfuglhus av KVAE & BARK, samt en musikalsk performance med cellist Maja Bugge. Som en del av VAGRANT vises også utstillingen «Sjøfuglarkivet på heimvei» som er en utstilling basert på Sjøfuglarkivet UIT/ Brattrein 1975- 78. Utstillingen er laget av fuglevokter og kunstner Vibeke Steinsholm i samarbeid med arkitekt Magnus Vågan. Utstillingen gir et dokumentarisk, grundig innblikk i forvaltertradisjonene med å høste og sanke i fugleværene langs hele Nordlandskysten fra Vega og Brønnøyværene i sør til Steigen i nord.

På Fleinvær vises film fra Sandøy i Træna av Eva Bakkeslett. Elin Már Øyen Vister deltar med Soundscape Røst under Sjøfuglkonferansens dialoger og foredrag på ungdomshuset på Fleinvær. Elin har gjennom flere år dokumentert sjøfuglenes utsatte liv på Røst, og har laget Soundscape Røst ut fra denne møysommelige dokumentasjonen.


Verksteder og formidling i tilknytning til VAGRANT

- Åpning av utstillingene skjer under Sjøfuglsymposiet 3. april kl 16.00
- Under utstillingene lager barn i Breivika Barnehage en fuglelandsby i Breivika etter modell av Nordlandskystens ærfuglhus tradisjoner. Denne kan besøkes av befolkningen.
- Skoler og Barnehager i Bodø inviteres til lytting, tegning, dunrensking og dialog rundt utstillinga og fuglenes liv i Bodø By.
- Bodø befolkning inviteres til å komme på åpen formidling i perioden 2. – 6. april. Kunstnere er til stede i utstillingen.

Utvalgte arrangementer

torsdag 13. juni 2024

En ny festival kun for, av og med ungdom. Artistene som skal spille er Sondre Justad, Undergrunn, Synne Vo og Alessandra ...

  • Arena:Rensåsparken
  • Sted:Bodø
lørdag 22. juni 2024

Hoved-eventet i sommersesongen kommer naturligvis på årets lengste dag. Jonsok/St Hans, er en dag alle forholder seg til ...

  • Arena:Breivika
  • Sted:Bodø
Reinspikka.
søndag 15. september 2024

Tungtvann og KORK inntar Operaen! I 2024 er det 25 år siden Tungtvann ga ut EP-en «Reinspikka Hip Hop»: Plata som e ...

  • Arena:Den Norske Opera & Ballett
  • Sted:Oslo