Den nye skulpturparken "Voktere ved stien" markerer oppstarten av den nye nordnorske kunstfestivalen Anti-biennale: Kunst i arktisk natur.

Skulpturpark "Voktere ved stien"

  • Periode: 13.03.2024 - 31.12.2025
  • Dager: mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag
  • Sted: Narvik

Ny skulpturpark: "Voktere ved stien", åpner som første kunstprosjekt i Anti-biennale: Kunst i arktisk natur, og markerer oppstarten av denne nye kunstfestivalen i Nord-Norge.Kunst i arktisk natur inviterer publikum til å oppleve en rekke kunstprosjekter ute i naturen, arrangert for å skape nye møter, nye møteplasser og styrke lokal identitet.

«Voktere ved stien» inneholder en rekke skulpturer plassert i et populært turområde på Narvik-halvøya. Verkene har utspring i det naturlig skapte som steiner, røtter og greiner. Andre objekter er hentet i naturen, men allerede bearbeidet av menneskehånd, som en gammel garnkule eller jernbolter. De har til felles at de er hentet fra kunstnernes omgivelser, bearbeidet og satt sammen i nye uventede kombinasjoner. Slik blir objektene gitt nytt innhold i en ny sammenheng.
 

Materialvalg

Verkene kan leses som kommentarer eller protester mot forbrukssamfunnet og hvordan vi mennesker er i ferd med å ødelegge naturen rundt oss. Kunstnernes bruk av det som i tradisjonell kunstnerisk sammenheng har blitt betraktet som «ubetydelige» og «oversette» materialer, kan vekke assosiasjoner til Arte Povera- bevegelsen som oppstod i Italia på 1960-tallet. Kunstnerne i bevegelsen utforsket nye måter å lage og oppleve kunst på. De benyttet seg av «fattige» materialer som stein, jord, tre og metall, ofte hentet fra naturen eller ved gjenbruk av industrielle avfallsmaterialer. Valget av materiale var ment å utfordre ideen om kunst som en eksklusiv eller luksuriøs vare og slik ble relasjonen mellom kunst, natur og samfunn utforsket på en ny måte.

«Verden vil bedras» var en av kommentarene på sosiale medier da lokalavisa omtalte kunstprosjektet. Vil kunstnernes materialvalg provosere tradisjonelle syn på hva en skulptur skal være, eller kan de bidra til nye innfallsvinkler?

Narvik er en kraftkommune, og som konsekvens av alle damanleggene fins det store mengder røtter og trær som blir slipt og formet langs muren på vann-inntakene til damanleggene. Kunstnerne har samlet på emner med ulike former og patinaer. Hva skjer når drivved fra regulerte dammer blir satt på påler av armeringsjern? Hva skjer når en gammel garnkule blir bearbeidet og satt sammen med en bjørkerot og plassert på et stålrør? Jo, materialene og gjenstandene insisterer på å bli sett på nytt, på en helt ny måte.
 

Om kunstnerne

Skulpturene er skapt av Bildekunster Grethe Irene Einarsen og kunsthåndverker Steffen Henriksen.
Grethe har siden utdannelsen ved Kunsthøyskolen i Bergen jobbet aktivt med utsmykkinger og utstillinger i inn og utland. Siden år 2000 har Steffen bidratt i Grethes kunstnerskap på ulike vis. De første årene som rammemaker, utregning av fundamenter og montering. De siste årene har de sammen utforsket ulike materialer, bearbeiding og utforming. Steffen har fått antatt egne verk på Den Nord-Norsk Kunstutstilling av 2 ulike juryer. I 2023 hadde de felles utstilling på Galleri Ofoten i Narvik i forbindelse med Vinterfestuka, og senere på Lille Kabelvåg kunstgalleri og museum. For tiden jobber de mot en felles utstilling til Vadsø kunstforening i høsten 2024. Grethe jobber med utsmykking av Nye Narvik sykehus som åpner i 2024.

 

Anti-biennale: Kunst i Arktisk natur er en del av det offisielle programmet til Bodø 2024 Europeisk kulturhovedstad. Prosjektet er støttet av  Nordnorsk kunstnersenter, Nordland Fylkeskommune, Bodø2024 og Narvik kommune

Utvalgte arrangementer

lørdag 23. november 2024

Hear the dance, See the music  Harmoniserende trompet og ballet: Det dynamiske samarbeidet mellom Marius Gjersø og ...

  • Arena:Beddingen Kulturhus
  • Sted:Bodø
fredag 6. desember 2024

2024 - FOR ET ÅR VI HAR HATT MED DERE! Nå er det siste stopp på reisen, og det skal markeres skikkelig! Fredag 6. d ...

  • Arena:Svømmehallen Scene
  • Sted:Bodø