Bodø2024

Brenning av båt og seitønne

  • Når: 10.05.2024
  • Tid: 19:30
  • Sted: Bodø
  • Arena: Fyrlykten, Saltstraumen

Det sies at det gamle må dø for at det nye kan skapes. Dagen etter Kristi Himmelfart, idet straumen er på sitt sterkeste (utadgående), inviterer vi til en seremoni i fjæra ved Saltstraumen. Ei tønne som har vært brukt til framstilling av gammelsalta sei, og forstavnen fra en straumsbåt brukt til seifiske i årtier, skal brennes. Og med asken fra båt og tønne skal tjue nye fat oppstå, som skal ta den nordlandske matkulturen inn i ei ny tid.
Brenninga av båt og tønne i Saltstraumen 10. mai kl. 19:38 markerer starten i et nytt prosjekt fra forfatter og matskribent Andreas Liebe Delsett – ei utforsking av fortidas, nåtidas og framtidas matkultur, som skal lede fram til et storslått gjestebud i Bodø, 14. september 2024. Scroll ned for mer informasjon om prosjektet.
Arrangementet i Saltstraumen er gratis og åpent for alle og arrangeres i samarbeid med lokale helter som kjemper for matkulturen og den gammelsalta seien. Båtstavn og tønne er donert av Odd Stenersen.
Parkering på angitte parkeringsplasser og benytt gangveier ned til bålstedet under brua, like ved fyrlykta. Mer informasjon kommer. Arrangementet er væravhengig og vil bli avlyst ved for sterk vind eller nedbør.
________________________________
« . /»:
Året er 1992 og Bodø befinner seg i ei brytningstid. Den kalde krigen er over og byen må gjenoppfinne seg selv. Debatten går i avisene, om nye signalbygg i sentrum, om lokaliseringen av et nytt, nasjonalt luftfartsmuseum, om hvor lenge Bodø/Glimts suksessbølge kan fortsette, og om havlærskilpadden som for første gang er observert utenfor kysten av Nordland.
Da Glasshuset står ferdig og det nysignede kongeparet kommer på besøk, innvarsles den nye tida med en storslått festlunsj for spesielt inviterte. Menyen er spektakulær og byr blant annet på tangsuppe og o-skjell, håbranntartar og helgrillet reinsdyrkalv.
Trettito år senere befinner Bodø seg i en ny brytningstid, og behovet for å gjenoppfinne seg selv er ikke mindre. I denne situasjonen er det at Andreas Liebe Delsett, forfatter og utflyttet Bodø-gutt, bestemmer seg for å invitere til et nytt, storslått gjestebud i kulturhovedstaden, inspirert av festlunsjen i 1992. Han vil bruke anledningen til en utforskning av fortidas, nåtidas og framtidas matkultur.
Hva er egentlig kjernen i den nordlandske matkulturen? Hvordan har den endret seg og hvordan bør den se ut i framtida? I samarbeid med keramikere og råvareprodusenter, mesterkokker og kunstnere, planlegger han et måltid som forhåpentligvis kan kaste nytt lys over hvem vi er og hvor vi er på vei som matnasjon.
Festlunsjen anno 2024 avholdes 15. september i Bodø Rådhus. Menyen som serveres vil ta utgangspunkt i ressursgrunnlaget i Bodø, Salten, Nordland, og er utviklet i samarbeid med ArktiskMat, Astrid Regine Nässlander, brødrene Berbusmel, Eva Narten Høgberg ved NIBIO, lærere og studenter ved fagskolestudiet Bærekraftige Matopplevelser. Den vil bli servert på spesiallagde fat, utformet av keramikeren Halvor Skiftun Digernes. Gjestelista bestemmes ved loddtrekning, mer informasjon kommer.
▪ Idé, kuratering og prosjektledelse: Andreas Liebe Delsett
▪ Samarbeidspartnere: Bodø 2024, Nordnorsk kompetansesenter MAT/ArktiskMat, NIBIO/Fagskolestudiet Bærekraftige Matopplevelser
▪ Medvirkende: Andreas Liebe Delsett, Astrid Regine Nässlander, brødrene Berbusmels lefsebakeri, Halvor Skiftun Digernes og studenter ved fagskolestudiet Bærekraftige Matopplevelser

Utvalgte arrangementer

tirsdag 2. juli 2024

Bryan Adams stopper innom Nordlandshallen på sin So Happy It Hurts Tour 2. juli 2024! Vi garanterer flotte ballader og i ...

  • Arena:Nordlandshallen
  • Sted:Bodø