Noen av artene som kan kan være aktuelle å legge inn i artsdatabanken

Artsjakt i nærområdet

  • Når: 25.05.2024
  • Tid: 10:00 - 14:00
  • Sted: Bodø
  • Arena: Vågønes, miljøhuset

Lær å kartlegge og legg inn i Artsdatabanken

Har du noen gang lurt på hvordan vi vet hva som vokser hvor? Hvilke arter som er i tilbakegang og hvilke arter som sprer seg unaturlig til områder der de ikke skal vokse? Kanskje har du brukt artskart i Artsdatabanken til å finne kantarellene i nærområdet og har lyst til å se hvordan data kommer inn i artskart? Kanskje har du lyst å registrere de artene du har funnet i en egen artsdagbok?

Lørdag 25 mai arrangerer vi 4 timers dagskurs i artskartlegging med artsobservasjoner. Vi har først en teoretisk gjennomgang innendørs, tar oss en tur ut i nærmiljøet og ser hvilke arter vi finner og hvordan vi best kan dokumentere disse, så tar vi siste del inne på miljøhuset igjen for praktisk registrering.

Det blir ikke fokus på å registrere flest mulig arter i dag, men hvordan vi gjør dette i praksis og hvordan vi kan få best mulig kvalitet på registreringene. Det er mulig å overføre kunnskapen til registrering av fugl, fisk, pattedyr og insekter, men metodikken vi benytter på kurset passer best til sopp, planter, moser og lav, av den enkle grunn av disse artene står rolig for god fotodokumentasjon og nøyaktig stedsangivelse.

Nødvendige forutsetninger for fullt utbytte av kurset:
– Du må ha mulighet til å ta bilde, med kamera eller mobil, samt mulighet til å overføre bilder fra evt kamera til pc for opplasting.
– Du må ha mulighet til å ta GPS-koordinat. På kurset bruker vi UTM MGRS, koordinatene får da format som dette: 33WVQ8522967394 (2 siffer, 3 bokstaver, 8-10siffer). Vi vil ha vanskeligheter med å hjelpe til med denne biten dersom man velger å bruke et annet koordinatsystem. Flere har god erfaring med å bruke appen Norgeskart – friluftsliv for å finne koordinater.
– Du må ha bruker på artsobservasjoner.no. Dersom du har bruker fra før er det fint om du sjekker at du får logget inn på forhånd. Dersom du ikke har bruker fra før, oppretter du dette på artsobservasjoner.no.
– Det er mulig å gjøre registreringer med mobilversjon av artsobservasjoner. Vi anbefaler likevel bruk av penn og papir ute, samt pc inne for å øve inn metodikk, men vi snakker også om registrering i mobilversjon.
– Ta derfor med pc, skrivesaker og notatbok, klær og sko etter vær og det du trenger av mat. Vi byr på kaffe/te.

Pris: gratis for medlemmer, kr 50,- for ikke-medlemmer. VIPPS 22395, merk med Artsjakt

Maks 12 deltagere.

Påmelding til Lillian Iversen, ved sms til 91804597 eller mail til: lillian.ch.iversen@gmail.com

Utvalgte arrangementer

torsdag 13. juni 2024

En ny festival kun for, av og med ungdom. Artistene som skal spille er Sondre Justad, Undergrunn, Synne Vo og Alessandra ...

  • Arena:Rensåsparken
  • Sted:Bodø
lørdag 22. juni 2024

Velkommen til Midsummer Mystery - En gratis utendørsfeiring med lek, ild, teater, mat og masse moro! Lørdag 22. jun ...

  • Arena:Breivika
  • Sted:Bodø
tirsdag 2. juli 2024

Bryan Adams stopper innom Nordlandshallen på sin So Happy It Hurts Tour 2. juli 2024! Vi garanterer flotte ballader og i ...

  • Arena:Nordlandshallen
  • Sted:Bodø