2024 - FOR ET ÅR VI HAR HATT MED DERE! Nå er det siste stopp på reisen, og det skal markeres skikkelig! Fredag 6. d ...
- Arena:Svømmehallen Scene
- Sted:Bodø
Velkommen til gratis konsertforestilling i Yamaha-bygget! En levende visning av lydverket "Klagesang til fuglefjellet som mista stemmen", av Elin Már Øyen Vister. Etter visning blir det servering av fiskesuppe og gløgg til en billig penge.
Fuglefjellet Vedøya har en historie som et av Nord Europas mest berømte hekke-koloni for pelagisk sjøfugl (krykkje, lomvi, polarlomvi, alke, lunde) og har vært grunnleggende for overlevelsen til folket på Røst sammen med kobbe-veide, fiske osv opp gjennom tidene. Vedøya har også vært en yndet turistattraksjon siden siste del av 1800-tallet og har vært besøkt og studert av fugleforskere og ornitologer fra inn-og utland i mer enn 100 år. Det var ingen som i sin villeste fantasi kunne se for seg at fuglefjellet skulle stilne, hverken lokalbefolkninga eller fugleforskerne. Det faktumet at det allikevel skjedde, skaper både frustrasjon og fortvilelse, og vitner om en dystopisk framtid der livsgrunnlaget sakte forsvinner mellom fingrene på folk.
Fjellet Vedøya er også særdeles rikt på kulturminner og vitner om en eldgammel veidde kultur som har overlevd i kontinuitet gjennom årtusener, langt inn i moderne tid. Eggsanking og fangst i fuglefjellene på Røst ble forbudt etter fredning på 90-tallet til lokalbefolkningas store frustrasjon. Den nitrogenrike fugleguanoen ga en plantegrøde som blei ypperlig beite for utganger sau, og ga ei rik slåttemark.
I den landskapsverna hyttebukta på Vedøya, finner vi groptufter fra yngre steinalder, samiske gammetufter og en rekke eldgamle båtopptrekk. Stedsnavn som Hundholmen, Gullholmen og Vedøya navnet selv, vitner om kystsamisk tilstedeværelse - og jakt/fangst mark. Øyas Kultur-natur historier utforskes og danner bakteppet for en «forestilling-under tilblivelse», som har et ønske om å bidra til å ivareta fjellets, fuglenes og også menneskets historier på Vedøya for framtida, slik at vi ikke skal glemme hva Vedøya har vært. Og kanskje i en fjern framtid igjen kan bli, om menneskeheten makter å utøve bærekraftige kulturer.
Verkserien om fuglefjellet Vedøya inngår i Elin Már Øyen Visters kunstneriske forskningsprosjekt «Soundscape Røst 2010-pågående», som lytter til klimakrisa, tap av biomangfold, kultur-natur – og sosiopolitisk historie i Røst sjøgården, hundre kilometer ut i Atlanterhavet.
Etter visning:
Uformell hangout og etter-snakk med enkel matservering (fiskesuppe uten gluten og laktose). Møt kunstnerne, still spørsmål og kom med tilbakemeldinger/ betraktninger.
Medvirkende:
Anne Cecilie Pedersen – kokk og kulturhistorieformidler fra Røst, stemme, aktør
Elin Már Øyen Vister - komponist, stemme, aktør, manusforfatter, lydscenografi
Guri Simone Øveraas - stemme, aktør, kostyme/scenografi i samarbeid med Camilla Wexels Riser
Harald Bredholdt – visuell cinematografi, aktør
Ingvild Austgulen- slampoet og fortellerstemme, aktør
Jostein Stalheim - akkordeon, aktør
Mikke Rønneberg – trøorgel, stemme
Marius Kolbenstvedt -regi, dramturgi og manus konsulent
Ola Høyer -bass, aktør
Kari Norege - fuglemasker
Arbeidsvisningen er muliggjort med midler fra Bodø2024, Norsk Kulturdirektorat forprosjekt scenekunst, NNKS prosjektstøtte, Røst Kommune v. Via Querinissima, Molobyen AiR, Foreninga Røst AIR og alle egeninnsatsen til alle medvirkende.
2024 - FOR ET ÅR VI HAR HATT MED DERE! Nå er det siste stopp på reisen, og det skal markeres skikkelig! Fredag 6. d ...
Velkommen til gratis konsertforestilling i Yamaha-bygget! En levende visning av lydverket "Klagesang til fuglefjellet so ...